4 Orang Lelaki Yang Ditarik Wanita Ke Neraka

 1. Ayahnya
Apabila seseorang yg bergelar ayah tidak memperdulikan anak-anak perempuannya di dunia. 
Dia tidak memberikan segala keperluan agama seperti mengajar solat, mengaji & sebagainya. Dia memperbiarkan anak-anak perempuannya tidak menutup aurat..... 
Tidak cukup kalau dengan hanya memberi kemewahan dunia sahaja maka dia akan ditarik ke neraka oleh anaknya. 

2. Suaminya 
Apabila sang suami tidak memperdulikan tindak tanduk isterinya. 
Bergaul bebas di pejabat, memperhiaskan diri bukan untuk suami tapi untuk pandangan kaum lelaki yg bukan mahram. 
Apabila suami mendiam diri walaupun dia seorang alim seperti solat tidak bertangguh, puasa tidak tinggal maka dia akan turut ditarik oleh isterinya. 

3. Abang-abangnya 
Apabila ayahnya sudah tiada,tanggungjawab menjaga maruah wanita jatuh ke bahu abang-abangnya...
Jikalau mereka hanya mementing keluarganya sahaja dan adik perempuannya dibiar melencong dari ajaran ISLAM, tunggulah tarikan adiknya di akhirat kelak. 

4. Anak Lelakinya 
Apabila seorang anak tidak menasihati seorang ibu perihal kelakuan yg haram dari Islam, 
bila ibu membuat kemungkaran pengumpat,mengata & sebagainya maka anak itu akan disoal dan dipertangungjawabkan di akhirat kelak. 
Nantikan tarikan ibunya ke neraka. 

Artikel ini bukan untuk memperkecilkan wanita tetapi sebaliknya iaitu supaya kaum lelaki memainkan peranannya dengan hak & saksama serta berwaspada akan tanggung-jawab yang dipikul!
Maka kita lihat betapa hebatnya tarikan wanita bukan sahaja di dunia malah di akhirat pun tarikannya begitu hebat. 
Maka kaum lelaki yang bergelar ayah/suami/abang atau anak harus memainkan peranan mereka.

Firman ALLAH SWT:-  
"HAI ANAK ADAM PERIHARALAH DIRI KAMU SERTA AHLIMU DARI API NERAKA DI MANA BAHAN PEMBAKARNYA IALAH MANUSIA,JIN DAN BATU-BATU..." 
Harga seseorang muslim adalah sangat berharga. ALLAH SWT nilaikan seseorang muslim dengan SYURGA,semua kaum muslim dijamin masuk syurga (sesiapa yg mengucap kalimah tauhid) dengan itu janganlah kita membuang atau tidak mengendah janji dan peluang yg ALLAH SWT berikan pada kita

Sumber dari: Faizan Isma
Category: 1 comments

Menggila dgn "Inner"...

Selalunya orang shopping bila gaji baru masuk... 
Tapi saya ni terbalik pulak... 
Gaji belum masuk, tapi boleh pegi shopping kat Jalan TAR macam x ingat dunia.. 
Hehehehe...
Ni semua gara2 adik yang nak beli inner sebelum balik ke Kolej nya di Kuantan.. 
Nak x nak, bawak lah jugak dia pegi...
Kesian pulak.. Adik dah lah ada sorang saja.. :D 
Aktiviti shopping menshopping di Jalan TAR ni hanya ditemani oleh adik dan my BFF, Aimi..
My BFF dua orang lagi xdapat nak join...
Masing2 ada hal...
Xpelah, bertiga ni pon dah kira ok..
Cuma x cukup ahli je lah.. 
Hehehe...
Lepas Zuhur, saya gerak pegi Carrefour Batu 3 dulu utk bayar bil Maxis sebelum ke Shah Alam pick up Aimi...
Sampai simpang nak masuk rumah Aimi, dia sms.. Dia sudah berpindah rumah...
Alahai, pindah rumah lagi...
Ini dah masuk 3 kali dia pindah rumah sepanjang dia duduk Shah Alam..
"Pindah Rumah" mmg sinonim dgn u lah, Aimi.. Hehehe..
Sepanjang perjalanan ke Jalan TAR, cuaca agak mengecewakan...
Yelah, nak pegi shopping kat sana kalau hujan mmg hilang moOd lah...
Nasib baik lepas je park kereta dalam Semua House, hujan pon berhenti..
Macam faham2 je kehendak hati kami ni.. 
Hehehe..
Apa lagi, mula lah aktiviti memilih inner...
Berbagai2 warna inner ada.. Murah pulak tu..
10 helai RM30 je..
Sampai "rambang warna" kami memilih... Bukan rambang mata lagi dah..

Pilih jangan tak pilih :p

Akhirnya, 20 helai inner selamat kami borong... :D
Selepas selesai inner, masa untuk memilih shawl pulak..
Berpusing2 jugak lah kami mencari shawl yg berkenan di hati...
Setelah membeli beberapa pasang shawl, perut pulak terasa lapar..
Kebetulan pulak hari ni hari Sabtu.. Jalan TAR memang ada pasar hari Sabtu..
Setelah membeli beberapa juadah utk santapan dalam kereta, kami pon gerak balik...

Balik lah sebelum kehabisan wang

Sepanjang perjalanan, kami makan juadah2 yg dibeli tadi...
Aimi sempat beli Laksa... Kesian dia, kena letak laksa tu dalam bonet..
Yelah, saya ni x tahan bau Laksa.. Bau sikit dah boleh muntah...
Alah betul ngan baunya.. Nasib baik lah bila letak dalam bonet, x bau sangat...
Kira2 pukul 7malam tadi kami sampai rumah...
Penat x terkata... Bukan ape, penat tekan minyak... 
Nasib baiklah jalan x jammed sangat... Cepat sikit sampai rumah & boleh berehat...

Antara inner yang diborong

Oklah, nak pergi rehat dulu.. 
Besok kena kerja.. :( 
Jadi x boleh tidur lewat sangat...


Category: 1 comments

Kesibukan Melanda

Terlalu banyak kerja yg mendatangkan menyebabkan tiada kesempatan utk menjengah ke ruangan ini... 
Alhamdulillah, pagi ini saya berkesempatan menjengah sebentar utk berkongsi cerita2 menarik yang berlaku dalam kehidupan seharian saya..

Sepanjang minggu lepas dan minggu ini, saya dan rakan2 sekerja sibuk menyiapkan kerja2 berkaitan dengan Virtual Travel Fair yang akan berlangsung pada 25-30 April ni.. "Campaign" ini adalah kerjasama antara SOTA (my company) dgn The Star.. Untuk keterangan lanjut, sila layari laman web ini allmalaysia.info/virtualtravelfair


Semua staf bertungkus lumus bagi memastikan campaign ini berjaya.. 
All the best for the SOTA Team & The Star..

Malam tadi, selepas pulang kerja seperti biasa saya akan "lepak2" dan "borak2" di dalam bilik umi..
Sedang "borak2" tiba2 umi bg sehelai kertas kepada saya... Saya ingat kertas apa lah kan.. 
Rupa2 nya kertas itu tertulis Doa Semoga Segera Dapat Jodoh... 
Alahai, dah xsabar2 nampaknya umi saya ni nak ada menantu lagi.. Hihihi..
Entah lah, saya pon xtau nak cakap ape.. Saya x sure sudah bersedia atau belum untuk berumahtangga.. 
Tapi.. 
Bak kata umi saya, amalkan saja doa itu.. Kalau ada jodoh, alhamdulillah... 
Dia x paksa... :) 
Orang yang paling gembira kalau cerita pasal jodoh2 saya ini adalah Trisya (my lovely niece)... 
Tak sabar2 die nak tgk saya kawin.. 
Hari2 dok tanya saya bila nak kawin.. 
Dia siap dah ade plan nak "pau" my future husband tu shopping dan makan2... 
Aduhai, anak sedara saya yang sorang ni... 
Macam2 perangai.. Kalau xde dia, rindu pulak.. Kalau ade dia, pening kepala semua orang.. 
Hehehe...

Hhhmmm... Rasa nya terpaksa stop kat sini dulu.. 
Dah pukul 8.10AM... 
Nak start baca email n bereskan kerja2 yang xsiap lagi.. 
Ada masa terluang lagi nanti, ada lah benda yang akan saya coretkan di sini... 
Kalau x coretkan kat sini pon, akan tercoretlah ia di Twitter... Twitter Addict lah katakan... 
 Hehehe...
Aloha...
Category: 1 comments

Welcome Back with New Look!! ♥♥

picture form: http://blog.mixpanel.com/?tag=retention

Welcome Back!!!
Terlalu lama rasanya sudah meninggalkan alam blogger ini.. Almost 1 years..
Finally, saya dapat kembali semangat untuk meneruskan alam blogger ini setelah sekian lama me"rehat"kan diri...
Terasa banyak cerita yang ingin dikongsikan di sini tp masa seperti mencemburui saya..
Masih banyak lagi tugasan yang perlu saya lakukan...
Sebelum saya memulakan tugasan2 yang perlu diselesaikan hari ini, saya menjengah sebentar ke blog saya yg telah berwajah baru ini...
Actually, dah lama saya nak merubah wajah blog saya ini tp saya terlalu sibuk dengan hal2 kerja dan hal2 yang sewaktu dengannya.. Ini pon saya menggunakan design yang sedia ada di goggle.. Tak sempat nak buat own design.. Suka sangat design ni sebab ianya menggambarkan view Australia... Yelah kan, Australia tu salah satu "favourite destination" saya utk holiday... Tapi x pernah pergi pon.. Hehehe... Dapat tengok view nya hari2 pon jadi lah.. Mana tau satu hari nanti dapat pergi menjejakkan kaki ke sana... InsyaAllah..


Sebagai 1st post utk blog baru saya ini (walaupon blog ni dah lama... hehehe), saya ingin berkongsi pengalaman saya mengenai "Lesen Memandu".. Saya sebenarnya adalah seorang yang boleh dikategorikan sebagai "penakut"... Dari lepas SPM lagi parents saya menyuruh saya mengambil lesen memandu tetapi berbagai2 alasan yang saya berikan kepada mereka sehinggalah pada tahun 2006, saya menggagahkan diri mendaftar ke kelas memandu... Tapi malangnya, ianya separuh jalan setelah saya "gagal" dalam ujian jalanraya bersama JPJ.. Selepas kegagalan tersebut, saya terus hilang moOd utk meneruskan ujian tersebut... Jadi, ianya terbiar begitu sahaja selama 3 tahun.. Lama kan?? Hehehe... 

Namun, sebelum saya menamatkan ijazah saya, my BFFs (Aimi & Fid) memujuk saya utk mengambil semula ujian tersebut bersama2 mereka.. Mungkin kerana berteman, semangat saya itu muncul kembali... Akhirnya, saya dan my BFFs berjaya memilik Lesen Memandu setelah menghadapi pelbagai dugaan... Finally!!! Menarik nafas lega saya pada waktu itu.. Alhamdulillah... Tapi ianya tidak berakhir di situ.. Hehehe.. Walaupon saya memiliki Lesen Memandu, tp saya masih tidak mempunyai kekuatan utk memandu sendiri kenderaan... Untuk menghilangkan rasa takut saya itu, ayah saya telah membelikan sebuah kereta perodua VIVA putih kepada saya tapi sayang, saya masih tidak berani utk memandunya... Kereta tersebut akan dipandu oleh orang lain dan saya hanyalah "co-pilot" kepada pemandunya... Hehehe... Keras betul rasa takut dalam hati saya tu ek...

Sehinggalah pada hari pertama puasa tahun lepas, saya telah berjaya menghilangkan rasa takut tersebut setelah berjaya memandu seorang diri ke pejabat di Techonology Park M'sia, Bukit Jalil.. Itu pon terpaksa sebenarnya.. Hehehe... Ayah saya bertugas di luar KL, jadi tiada siapa yg akan menjadi driver saya utk hantar saya ke pejabat... Nak atau tidak, suka atau benci, saya TERPAKSA memandu sendiri... Alhamdulillah, selepas hari itu, saya sudah berjaya mengikis perasaan takut tersebut dan sudah semakin yakin dengan pemanduan saya.. Cuma bab parking yang susah2 tu, masalah sikit lah bagi saya.. Tapi xpe, lama2 nanti biasa lah kan.. Saya juga telah bertukar ke FULL License pada 7 April 2011.. Seperti bermimpi je...

 Gambar lesen memandu terbaru ku





Category: 1 comments

Saat Indah Bersamamu

 

Suka tgk video nih..
Oncy cute sangat masa nyanyikan lagu ciptaan dia, Saat Indah Bersamamu..
Suara dia pon "not bad".. 
Tapi xboleh nak lawan suara Pasha lah kan..
Kalau x, baik Oncy jadi vokalis je..
Hehehe...
Apa2 pon, Ungu still the best!!

Category: 1 comments

Kehidupanku Ketika Latihan Industri

pejam celik pejam celik, dah hampir 3minggu saya praktikal..
so far, oklah..
cume this week byk kerja sikit..
dua hr berturut2 saya balik lewat..
hr ni saya try siapkan kerja awal skit..
my brother ajak follow die g low yat..
tepat 6ptg, kerja saya ade sikit lg xsiap..

terpaksalah saya suh Fazi balik dulu..
kesian lak die nak menunggu saya...
xpelah, Nadiah ade..
saya pon dah lame nak jalan kaki ke stesen lrt bukit jalil tu..
saje nak try..

setengah jam kemudian, siap pon kerja yg Ben bg kat saya...
fuh! selamat n lega..
malam ni boleh tido awal..
tp lepas tgk sinetron..
hehehe..
sinetron ape lg kalo bkn "Cinta Indah 2"..
tgl lg berapa episod je ni..
xsabar nak tunggu kesudahannye..

 

oh ya, td masa teman abg g low yat survey laptop utk abg wek ade byk laptop dell warna purple...
comelnye..
tp nak wat camne kan..
dah beli laptop dell putih ni..
kalo xbeli lg, gerenti saya dah beli dell purple tu..
abg pon ckp cantik..
xpelah, xde rezeki lah tu..
xdpt beli, tgk jelah pic dell purple tu...
hehehe



Category: 4 comments

Selamat Tinggal UTeM


04.07.09


akhirnye, tamat juga pengajian saya di UTeM ni...
setelah hampir 5 tahun saya "bertapa" di sana...
tp rase sedih pon ade jugak..
yelah, lame tu stay kat ayer keroh...
kalo ade anak, dah masuk tadika...
hehehe...
actually, banyak kenangan2 yg tercipta sepanjang study kat UTeM ni...
kenangan manis & pahit...
dr Diploma sampailah ke Degree...
kenangan bersama2 dgn rakan2 n teman2 baik saya...
Liza, Fid, Nadia, Aimi, Susyida, bdk kelas diploma, bdk kelas BITM & sesape lagilah...
mcm2 kite dah buat bersama...
SAYA XKAN LUPAKAN KORG SEMUA...
FRIENDS FOREVER...
ramai jugak lah saya kenal lecturer2 n staf2 kat UTeM ni..
biaselah, "senior" lah katekan...
hehehe...
yang pasti, saya akan rindukan suasana di UTeM..
walaupon kekadang saya n kengkawan selalu gak merungut tp kitorg tetap redah je...
nak wat camne kan..
ape2pon, kitorg mmg SAYANG UTEM...
hihihihi...
isnin ni saya akan start LI (latihan industri)..
rase mcm xpercaya pulak...
pejam celik pejam celik dah sampai penghujungnye...
bilalah saya akan menjejakkan kaki ke UTeM (cubic) lagi??
maybe masa MASTER nanti kot...
insyallah...
actually, ramai yg saya kenal dan rapat kat sini...
lepas ni, dah xdapat lah jumpe lagi..
tp saya selalu gak turun Melaka..
yelah kan, MELAKA kan KAPUNG HALAMAN ayah saya...
nak tak nak, kena gak balik...
saya akan ingat selalu kedai2 makan yg saya n kengkawan selalu lepak...
IKAN BAKAR MALIM, KEDAI TEPI TASIK, RESTORAN AINI & D'PELICAN...
tu antara kedai yg kitorg selalu lepak lah...
actually, byk lagi..
tp xingat sgt name restoran nye...
kitorg terus masuk makan je..
hihihi...
jiran2 tetangga pon saya xkan lupekan...
macam auntie n uncle sebelah rumah, jiran depan rumah, JIRAN 1 BLOK & jiran yg sesame main bunga api...
tp yg saya paling xleh lupe ialah jiran yg bawak kete GEN2 tu...
hehehe...
jiran tu saya akan ingat sampai bile2..
xdpt lagilah nak "usha" kete die parking kat depan umah sewa saya...
nak "usha" kat cubic pon xleh dah..
xpe, nanti kalo saya g UTeM, 1st sekali yg saya nak cari ialah KERETA ABG GEN2 ku...
hehehe...
banyak sungguh kenangan kat UTeM ni...
kalo nak ceritakan 3 hr 3 malam pon x abis...
ape yg penting, semua KENANGAN TERINDAH tu akan selalu tersemat kat dalam hati saya...
saya akan ingat sampai bile2...
FOREVER...

06.07.09
awal pagi saya dah bgn..
tp nak katekan awal sgt x jugak..

6.30 gak saya bgn...
hehehe...

actually, hr ni merupakan 1st day saya practical di CREATIVE ADVANCES TECHNOLOGY (CAT)...
 
7.30 pg, saya n abg gerak dr rumah...
kira2 pkl 8.55 pg, saya sampai kat bukit jalil...
cuak jugak lah sbb sorg2..
dulu masa diploma ade member (Liza) sesame 1 company...
tp skang ni "indie" pulak...
hehehe...
redah je lah...

awalnye saya diberi briefing serba sedikit mengenai company ni...
lame jugak lah Kak Zofini (HR) tu terangkan pada saya..
lepas briefing, saya kena tunggu sekejap sebab my supervisor sedang meeting...
tunggu punya tunggu tiba2 saya disapa oleh seorang lelaki...
rupe2nye die adalah CEO company ni...
En. Rohizam...
sporting giler boss ni...
xsombong langsung, kire "mesra alam" lah..
1 permulaan yg baik..

hehehe...

selepas itu, saya diperkenalkan dgn semua staf yg ade di company ni...
xramai sgt tp dorg semua peramah2...
xde lah saya segan sgt walaupon saya mmg segan pon..
yelah, saya ni kan seorg yg pemalu...
hehehe... (pemalu ke??)
secara x sengaja, rupe2 nye ade "senior" saya yg keje kat company ni..
die 1 kelas ngan Abg Mie dulu (BITC)...
nasib baik lah die ade..
kalo x, "mati kutu" saya dibuatnye...

hehehe...
selepas lunch, saya diberi tugasan...
tugasan tu hanye utk melihat hasil kerja saya..



ptg tu, saya kuar opis pkl 6.00 ptg...
follow Nadia (senior BITC) balik naik bas g lrt bukit jalil...
hr ni saya masih xde mood nak naik lrt..
so, abg amik saya kat stesen lrt bukit jalil...

07.07.09
hr ni saya geram n sakit hati dengan BPA...
yelah, hr tu sebelum taklimat LI saya dah daftar subjek..
tetibe hr ni saya check semula kat SMP, saya dikatekan belum m'daftar lgi...
adus, dah lah saya malas skit ngan bab2 pendaftaran ni...
selepas saya hubungi org2 yg berkaitan, akhirnye selesai jugak lah masalah saya ini..
terima kasih kepada Kak Dahlia, Nash, Dr Bu, Dr Samad dan Dr Sazilah...
Category: 1 comments
Copyright © ♥ life, laugh lots, ♥ 4ever. Powered by Blogger.