Kehidupanku Ketika Latihan Industri

pejam celik pejam celik, dah hampir 3minggu saya praktikal..
so far, oklah..
cume this week byk kerja sikit..
dua hr berturut2 saya balik lewat..
hr ni saya try siapkan kerja awal skit..
my brother ajak follow die g low yat..
tepat 6ptg, kerja saya ade sikit lg xsiap..

terpaksalah saya suh Fazi balik dulu..
kesian lak die nak menunggu saya...
xpelah, Nadiah ade..
saya pon dah lame nak jalan kaki ke stesen lrt bukit jalil tu..
saje nak try..

setengah jam kemudian, siap pon kerja yg Ben bg kat saya...
fuh! selamat n lega..
malam ni boleh tido awal..
tp lepas tgk sinetron..
hehehe..
sinetron ape lg kalo bkn "Cinta Indah 2"..
tgl lg berapa episod je ni..
xsabar nak tunggu kesudahannye..

 

oh ya, td masa teman abg g low yat survey laptop utk abg wek ade byk laptop dell warna purple...
comelnye..
tp nak wat camne kan..
dah beli laptop dell putih ni..
kalo xbeli lg, gerenti saya dah beli dell purple tu..
abg pon ckp cantik..
xpelah, xde rezeki lah tu..
xdpt beli, tgk jelah pic dell purple tu...
hehehe



Category: 4 comments

Selamat Tinggal UTeM


04.07.09


akhirnye, tamat juga pengajian saya di UTeM ni...
setelah hampir 5 tahun saya "bertapa" di sana...
tp rase sedih pon ade jugak..
yelah, lame tu stay kat ayer keroh...
kalo ade anak, dah masuk tadika...
hehehe...
actually, banyak kenangan2 yg tercipta sepanjang study kat UTeM ni...
kenangan manis & pahit...
dr Diploma sampailah ke Degree...
kenangan bersama2 dgn rakan2 n teman2 baik saya...
Liza, Fid, Nadia, Aimi, Susyida, bdk kelas diploma, bdk kelas BITM & sesape lagilah...
mcm2 kite dah buat bersama...
SAYA XKAN LUPAKAN KORG SEMUA...
FRIENDS FOREVER...
ramai jugak lah saya kenal lecturer2 n staf2 kat UTeM ni..
biaselah, "senior" lah katekan...
hehehe...
yang pasti, saya akan rindukan suasana di UTeM..
walaupon kekadang saya n kengkawan selalu gak merungut tp kitorg tetap redah je...
nak wat camne kan..
ape2pon, kitorg mmg SAYANG UTEM...
hihihihi...
isnin ni saya akan start LI (latihan industri)..
rase mcm xpercaya pulak...
pejam celik pejam celik dah sampai penghujungnye...
bilalah saya akan menjejakkan kaki ke UTeM (cubic) lagi??
maybe masa MASTER nanti kot...
insyallah...
actually, ramai yg saya kenal dan rapat kat sini...
lepas ni, dah xdapat lah jumpe lagi..
tp saya selalu gak turun Melaka..
yelah kan, MELAKA kan KAPUNG HALAMAN ayah saya...
nak tak nak, kena gak balik...
saya akan ingat selalu kedai2 makan yg saya n kengkawan selalu lepak...
IKAN BAKAR MALIM, KEDAI TEPI TASIK, RESTORAN AINI & D'PELICAN...
tu antara kedai yg kitorg selalu lepak lah...
actually, byk lagi..
tp xingat sgt name restoran nye...
kitorg terus masuk makan je..
hihihi...
jiran2 tetangga pon saya xkan lupekan...
macam auntie n uncle sebelah rumah, jiran depan rumah, JIRAN 1 BLOK & jiran yg sesame main bunga api...
tp yg saya paling xleh lupe ialah jiran yg bawak kete GEN2 tu...
hehehe...
jiran tu saya akan ingat sampai bile2..
xdpt lagilah nak "usha" kete die parking kat depan umah sewa saya...
nak "usha" kat cubic pon xleh dah..
xpe, nanti kalo saya g UTeM, 1st sekali yg saya nak cari ialah KERETA ABG GEN2 ku...
hehehe...
banyak sungguh kenangan kat UTeM ni...
kalo nak ceritakan 3 hr 3 malam pon x abis...
ape yg penting, semua KENANGAN TERINDAH tu akan selalu tersemat kat dalam hati saya...
saya akan ingat sampai bile2...
FOREVER...

06.07.09
awal pagi saya dah bgn..
tp nak katekan awal sgt x jugak..

6.30 gak saya bgn...
hehehe...

actually, hr ni merupakan 1st day saya practical di CREATIVE ADVANCES TECHNOLOGY (CAT)...
 
7.30 pg, saya n abg gerak dr rumah...
kira2 pkl 8.55 pg, saya sampai kat bukit jalil...
cuak jugak lah sbb sorg2..
dulu masa diploma ade member (Liza) sesame 1 company...
tp skang ni "indie" pulak...
hehehe...
redah je lah...

awalnye saya diberi briefing serba sedikit mengenai company ni...
lame jugak lah Kak Zofini (HR) tu terangkan pada saya..
lepas briefing, saya kena tunggu sekejap sebab my supervisor sedang meeting...
tunggu punya tunggu tiba2 saya disapa oleh seorang lelaki...
rupe2nye die adalah CEO company ni...
En. Rohizam...
sporting giler boss ni...
xsombong langsung, kire "mesra alam" lah..
1 permulaan yg baik..

hehehe...

selepas itu, saya diperkenalkan dgn semua staf yg ade di company ni...
xramai sgt tp dorg semua peramah2...
xde lah saya segan sgt walaupon saya mmg segan pon..
yelah, saya ni kan seorg yg pemalu...
hehehe... (pemalu ke??)
secara x sengaja, rupe2 nye ade "senior" saya yg keje kat company ni..
die 1 kelas ngan Abg Mie dulu (BITC)...
nasib baik lah die ade..
kalo x, "mati kutu" saya dibuatnye...

hehehe...
selepas lunch, saya diberi tugasan...
tugasan tu hanye utk melihat hasil kerja saya..



ptg tu, saya kuar opis pkl 6.00 ptg...
follow Nadia (senior BITC) balik naik bas g lrt bukit jalil...
hr ni saya masih xde mood nak naik lrt..
so, abg amik saya kat stesen lrt bukit jalil...

07.07.09
hr ni saya geram n sakit hati dengan BPA...
yelah, hr tu sebelum taklimat LI saya dah daftar subjek..
tetibe hr ni saya check semula kat SMP, saya dikatekan belum m'daftar lgi...
adus, dah lah saya malas skit ngan bab2 pendaftaran ni...
selepas saya hubungi org2 yg berkaitan, akhirnye selesai jugak lah masalah saya ini..
terima kasih kepada Kak Dahlia, Nash, Dr Bu, Dr Samad dan Dr Sazilah...
Category: 1 comments

PSM oh PSM

hari yg paling mendebarkan dalam hidup saya...
hari ini merupakan hari pembentangan Projek Sarjana Muda...
actually, presentation ni dah byk kali postpone..
  Pn. Lin (
evaluator) kurang sihat..
jd, org lain dah present & merdeka, saya masih lagi "terkontang kanting"...

apalah nasib...

mase on the way nak pergi presentation tu "cuak giler"...
yelah, evaluator nye sgt digeruni oleh student FTMK..
siapa yg xkenal Pn. Norazlin (a.k.a Pn. Lin)...
adus, kecut perut saya bile memikirkan nye...
tp alhamdulillah...
semuanya ok..
walaupon student yg present sebelum saya majoritinye kena bambu...
tp tibe giliran saya, mood die ok...
siap boleh gelak2..
maybe sbb saya org yg terakhir present atau die dah kenal saya dr diploma..
xtau lah..
yg pasti saya berterima kasih sgt2 pada Pn. Lin...


habis present tu, saya terus text Liza mintak tlg dia amik kat cubic...
sampai je kat rumah, ade sms masuk..
dr Dr. Sazilah...
die suh saya pegi demo pada die...
alahai, dah sampai rumah br nak sms...
saya pon g solat dulu dan mintak tlg Liza antar semula g cubic...
sementara saya demo pd Dr. Sazilah dan antar CD projek pada Pn. Lin

Liza lepak kat kafe smbl surf internet..
nasib baik ade Liza...
asyik menyusahkan die je...
anyway, thanx a lot Liza...
you're my best frenz in the world...
cewah, macam membodek pulak...
hehehe...
thanks jugak pd Dr. Sazilah sbb byk bantu saya dan Aimi dalam menyiapkan PSM..
walaupon kecewa skit sbb aimi "drop", tp xpelah...
maybe ade rahmat disebaliknye...

03.07.09
semua report PSM yg telah siap untuk dijilid perlu dihantar ke fakulti sebelum 15.07.09...
disebabkan saya malas nak menapak ke fakulti yg jauh tu, saya siapkan jugak semuanye hari ini...
alhamdulillah...
"settle" semuanye...
ptg tu, lepas lunch ngan family Liza,
saya, Liza dan Nuyu gerak pegi fakulti kat durian tunggal...
on the way g DT (Durian Tunggal) tu boleh pulak tersilap jalan...
asyik sgt berborak sampai tersalah masuk jln...
xpelah, anggap saje lah bwk Nuyu jln2 tgk Melaka...
hehehe...


sampai je kat DT, "naik jenuh" jugak lah nak mencari pejabat fakulti...
akhirnye jumpe jugak selepas terserempak dengan Abg Zuraimi kat tepi jalan...
kalo x, "melilau" lagi lah kitorg kat area situ...
lepas hantar report tu, kitorg gerak g cr bilik En. Ibrahim...
nak hantar report PSM senior yg Aimi pinjam dr die..
tp En. Ibrahim xde pulak dalam bilik...
terpakse lah letak je report tu kat dlm bilik die...
so, xsempat nak say thanks kat die...
xpelah, nanti bile2 boleh lah ckp...

insyallah, kalau jumpa lagi.. hehehe...

Category: 1 comments

Aktiviti di Pangsapuri Taman Tasik

selepas lunch semalam, lepak sekejap kat "Taman Botanikal"...
saje je nak tenangkan fikiran...
dah lame pon xpegi sane...
dulu ade gak g sane...
g joging dan main basikal...
ingat nak melawat dinosaur kat dalam taman tu, tp macam malas lak...
sebab jauh... lgpon semua pakai seluar jean...
macam x selesa je nak jalan smp ke dalam tu...
jd riadah jelah kat luar2 tu smbl snap gambar....


sampai je umah, terus solat asar sbb waktu pon tgl "hujung tanduk" je...
abis solat, g lepak kat halaman umah smbl main badminton....
kesian giler badminton tu...
dah lame beli tp xpenah main2 pon...
terperuklah kat dalam umah tu...
nak wat camne...
sifat malas menguasai diri...
hehehe...
tp malangnye, tersalah step pulak...
lupe nak warming up...
maklum lah, dah 'selalu' bersukan...
ape lagi, sakit2 lah seluruh badan nie....
lepas je solat isyak, terus 'berlayar' ke alam mimpi sehingga pagi...
teruk betul anak dara nie...
anak sapa lah ek..
:p

sebelum tu, lihatlah aksi seorang photographer yang agak professional....
kalah international photorapher...
hehehe...


~sampai terbaring tue~

~khusyuk betul

~inilah hasilnye.... hehehe~
Category: 0 comments

"Syurga Cinta"


filem yg saya n teman2 nanti2kan...
xtahu kenapa, kami terasa filem ini macam menarik jer..
maybe sbb ade haziq (tom2 bak) tu kot...
tp yg pasti sememangnye filem ini mmg menarik...
mlm td saya, liza dan aimi telah menontonnye sendiri di MBO...
mmg best lah...
x kering gusi kitorg gelak...
panggung pon penuh...
watak "ikmal" (haziq sememangnye byk mulut & keletah) mencuit hati penonton...
karakter awal & heliza mmg sesuai dgn watak "irham" dan "cikgu syuhada" dlm filem ni...
mereka berdua berjaya membawa watak masing2..
dalam byk2 scene, paling sedih scene "cikgu syuhada" dipermalukan di hadapan teman2 "irham"...
sedih sgt mase tu...
sbb nampak mata "irham" yg x ikhlas...
yg hampir menitiskan air mata...
semua scene yg ade si kecik tu (haziq) semuanye kelakar...
dialog dan gerak bdn "ikmal" m'buat kitorg gelak mcm nak pecah panggung...
haziq mmg comel...
ade 1 scene yg saya tersentuh skit...
scene di mana "irham" mulai ambil wuduk dan bersembahyang di masjid...
scene tu mmg menjadilah..
kena pulak dengan background music...
tahniah kepada abg Ahmad Idham n semua krew2 "mig production"...
keep a good work!!

Category: 0 comments

Aduhai Laptop Dell Ku...

agak lame jugak x menjenguk ke blog nie...
ntahlah, terasa agak malas untuk meng"update"...
lately, macam2 masalah muncul dalam hidup saya...
start dari laptop kena virus sampai lah ke LCD screen laptop rosak...
satu malam saya x tido menyelesaikan masalah laptop yg kena virus...
 

rupe2nye, laptop saya diserang "malware"...
INTERNET ANTIVIRUS PRO...
tak guna betul "malware" tu..
menyusahkan hidup aku betul...
tp alhamdulillah "malware" tu dapat dihapuskan dgn bantuan yg terdapat di forum2 berkaitan...
 

kelmarin, LCD screen laptop pulak yang rosak...
rase nak kiamat dunia ni rasenye...
nasib baik ade family n teman2 yg byk membantu...
ptg tu jugak saya pegi DELL kat dataran pahlawan ngan Liza dan Aimi...
then, staff DELL tu ckp LCD problem...
die suruh call talian DELL dan DELL akan antar engineernye ke rumah...


tepat pkl 5ptg td, engineer DELLyg dinanti2kan telah smp ke rumahku & telah menukar LCD screen saya kpd LCD screen yg baru...
kagum saya melihat engineer tu buat keje...
professional giler...
"tabik spring" saya pada die...
anyway, thanx diucapkan kpd "Mr Tan"....
alhamdulillah...
semua masalah yang berkaitan laptop telah dapat diselesaikan...
hope, tiada sebarang masa akan timbul lagi...
"capek deh!!"
Category: 2 comments

Doa Nabi Yunus

Doa Nabi Yunus semasa terperangkap di dalam perut 'Ikan Nun':

~~LAA ILA HA ILLA ANTA SUBHANAKA INNI KUNTU MINAZ DZALIMIIN~~
(Surah Anbiyak)

Ayat ini sekiranya diamalkan akan memudahkan segala kesulitan yang sedang dialami...
Ia juga menjauhkan kita dari terkena pebuatan sihir...
Amalkanlah selalu...
Insyaallah, Allah akan memecahkan segala kesulitan dan kebuntuan mu!!!
Category: 2 comments

Renung - Renung kan lah...

Artikel sebagai renungan:

Lemahnya Diri Ini...

Lemahnya diri ini
Baru sikit Allah menguji
Sudah rebah tak mampu berdiri

Lemahnya diri ini
Baru saja bayu dunia menyapa pipi
Sudah melayang tak sedarkan diri

Lemahnya diri ini
Baru sekelumit keindahan wajah diberi
Sudah mula lupa diri

Lemahnya diri ini
Baru sikit kejayaan diberi
Sudah lupa siapa yang beri

Lemahnya diri ini
Baru sikit buat kebaikan
Riak dan ujub bersorak riang

Lemahnya diri ini
Bila suatu kebajikan dimulakan
Tak berdaya nak teruskan
Tiada istiqamah dalam amalan

Lemahnya diri ini
Baru diuji dengan seorang lelaki/wanita
Iman sudah bisu menyepi
Nafsu pula mengawal diri
Lemahnya diri ini
Jalan dakwah kata nak tempuhi
Baru saja melangkah kaki
Beberapa tapak sudah berhenti

Lemahnya diri ini
Nikmat anugerah Ilahi
Biar sudah tak terhitung lagi
Tapi masih lupa mensyukuri

Lemahnya diri ini
Asyik lagha dengan urusan duniawi
Tak pernah khuatir amalan diterima
Atau dipaling

Lemahnya diri ini
Bagaimana nak sahut seruan jihad?
Baru sikit dilukai
Sudah menangis meratapi

Lemahnya diri ini
Lupa matlamat lupa syari'at
Terkejar-kejar yang tak pasti
Leka dibuai syaitan terlaknat

Lemahnya diri ini
Asyik ketawa tak kering gusi
Lupa menangis mengingat MATI
Category: 0 comments

Bergumbira di Hujung Minggu











seharian kitorg berada di low yat dan mid valley semalam...
bermacam2 brg dibeli...
yelah kan, PTPTN kan dah masuk...
so, macam2 lah yg perlu dibeli...
awal2 pg lagi kitorg dah keluar dr rumah sewa...
tak lah pagi sangat tp bolehlah dikatakan pagi (7.30pg)...
hehehe...
sampai di petronas ayer keroh,
waktu nak "withdraw", liza baru terperasan yg beg dompetnye tertinggal...
kenalah patah balik semula...
ade2 ajelah kitorg nie..
kitorg berhenti breakfast di r&r ayer keroh...
boleh tahan lah jugak makanannye cume xbyk kedai yg bukak...
saya makan soto je...
lepas semua selesai makan, kitorg teruskan perjalanan ke seremban...
sampai seremban lebih kurg pkl 9 lebih...
dr tren seremban, terus pegi ke kl sentral jumpe member lame kitorg, zetty...
nadia lak x follow kitorg...
die berhenti di serdang...
die nak "ngedate"... hehehe...
dr kl sentral kitorg g low yat dan mid valley...
mcm2 gak kitorg borong...
smp lenguh kaki ni...
kat mid valley, sempatlah saya jumpe my family kejap...
tetibe terasa rindu kat anak sedara saya yg sorg tu...
terkejut giler die tgk saya ade kat depan die...
terus die salam n suruh saya belikan laptop utk die...
hehehe..
saya pon beli laptop mintak duit akaun pa & ma...
ish, anak sedara saya tu...
kecik2 dah pandai nak laptop...
bukannye reti pakai pon...
"celik it" sangat..
hehehe...
lebih kurg pkl 10mlm, kitorg samapi rumah sewa...
adus, penat yg amat sgt...
smp bgn pagi ni pon badan still terasa sakit2...
alahai, sib baiklah hr ni xde kelas...
so, bolehlah rehat2 n basuh baju...
oklah...
nak sambung wat keje (PSM)...
Category: 0 comments

Sweet Memories on 23rd Birthday

~forever frenz~
~happy burfday gurls~

~fuuuhhh~

~vip yg hadir~

~ur cake~


"07 january 2009"
kelmarin malam, kitorg celebrate burfday di d'pelican...
vip yg dijemput di majlis tersebut:

1. E-G-8 (nadia, wahida, liza, fid)
2. H-2-12 (yus, muna, aimi, ida)
3. Nash
4. Adik Akmal

havoc giler restoran tu kitorg buat...
hilang semua rase malu...
mkn mlm tu diadakan sempena gurls yg celebrate burfday bulan january...
termasuklah aku...
hehehe...
siap main kelab pop (teka lagu retro) lagi tu...
rase hepi giler mlm tu...
yelah, dah lame xkuar mkn sesame...
bile dapat wat, rase mcm dah lame xjumpe..
padahal, hr2 jumpe..
hehehe...
majlis tu pon utk meraikan kitorg yg dah akhir sem ni...
pasni semua dah bwk haluan memasing...
'walaupon ade sem khas n li lg'...
so far, mlm tu mmg best giler...
gelak sampai xingat dunia...
perut mcm nak pecah...
hehehe...
hope, relationship ni akan berkekalan sampai bile2...
amin.....
Category: 0 comments

Selamat Tinggal Kenangan Pahit 2008..

tak sangka, penutup bg tahun 2008 telah meninggalkan kesan yg amat mendalam bg kami terutamanya aku, fid n liza...
tak pernah terfikir kejadian itu akan berlaku...
"25 disember 2008"
tarikh yg akan kami ingati sampai kapan pon...
tarikh yg menyebabkan kami kerugian hmpr rm 10,000...
liza merupakan org pertama dan terakhir yg berada di tempat kejadian...
selepas menyedari brg2 berharga kami hilang (3laptop, 1kamera digital, 1kamus elektronik besta),
liza terus call aku yg sedang berada di umah mak long...
aku terdiam dan terus blur...
lepas ltk phone, aku terus menangis n cari abg utk melihat keadaan rumah...
selepas sampai di rumah, abg n pak lang salleh ajak pegi buat report kat balai polis ayer keroh...
bergegas kitorg pergi...
polis di situ bgtau yg semlm (24.12.08) kejadian yg sama jugak telah berlaku di pangsapuri ini...
jd sape yg patut dipersalahkan???
kalau polis menjalankan tugasnye, kejadian seperti itu xsepatutnye berulang lg...
tp nak wat camne kan...
dah xde rezekilah...
tp sedih sgt2 gak sebab kebykan brg2 br...
laptop fid br guna 6bulan (1sem)...
selepas ini, kami lebih berhati2 agar kejadian yg sama tidak berulang semula...

:: brg2 kenangan yg telah diambil ::


~laptop compaQ~

~kamera digital sony cybershot~

~kamus elektronik besta~

p/s kpd pencuri tu: ade 2 beg laptop yg awk xamik ni.... asal xamik sekali???
Category: 0 comments
Copyright © ♥ life, laugh lots, ♥ 4ever. Powered by Blogger.